Slovensko predsedovanje EU – pismo avstralski skupnosti

Slovensko predsedstvo EU 2008
Slovenian Presidency of the EU 2008

Canberra, 7.januar 2008

Spoštovane Slovenke, spoštovani Slovenci,

kot vam je verjetno znano, je Slovenija 1. januarja letos kot prva izmed novih držav članic Evropske unije prevzela predsedovanje Svetu EU. To dejansko pomeni, da bo Slovenija, država z dvema milijonoma prebivalcev, v naslednjih šestih mesecih vodila skoraj 500 – milijonsko skupnost.

Po besedah ministrstva za zunanje zadeve dr. Dimitrija Ruplja si bo slovensko predsedstvo prizadevalo predvsem za enotnost in učinkovitost Evropske unije. EU potrebuje pobudo, energijo, dialog, odprtost, čim več prijateljev in partnerjev. Slovenija bo šest mesecev v soju žarometov in na prepihu svetovnih dogodkov. To nas bo okrepilo.

V Sloveniji se v celoti zavedamo zahtevnosti naloge in z nojo povezane odgovornosti. Na drugi strani pa to zahtevno nalogo razumemo tudi k0t odlično priložnost za predstavitev Slovenije kot zanesljive sogovornice tako v okviru Evrposke unije kot tudi v širši mednarodni skupnosti.

Slovenija je v preteklih letih že opravljala zahtevne naloge, od članstva v Varnostnem svetu Združenih narodov do predsedovanja Organizacij za varnost in sodelovanje v Evropi. Nobeden od teh izzivov pa ne bi bil tako zahteven kot predsedovanje Evropski uniji.

Zato smo se na predsedovanje dobro pripravili. Ne le v Ljubljani in Bruslju, ampak dejansko povsod po svetu – tudi tu v Avstraliji, kjer bo naše veleposlaništvo naslednjih šest mesecev dialog z avstralskimi sogovorniki vodilo tudi v vlogi predsedujoče Svetu EU. To nalogo smo odločeni izpeljati odgovorno in kvalitetno, predvsem pa v korist Slovenije in v ponos tukajšnji slovenski skupnosti.

S prisrčnimi pozdravi,

Gregor Kozovinc
Začasni odpravnik poslov

Comments

comments

Aleksandra Ceferin

Aleksandra Ceferin (M.A., B.A., Dip.Ed.) has introduced Slovenian language as a school subject in Australian school system and founded the Slovenian Teachers' Association of Victoria in 1976. She has extensive experience in language education: as teacher, lecturer, curriculum coordinator, course writer, language consultant and manager, VCE State Reviewer and Chief Examiner. Since 1998 she has been the President of ISSV and the manager and chief editor of its projects. Aleksandra visits Slovenian annually, establishing and maintaining contacts with Slovenia, and initiating exchanges and cooperation between organizations. In 2004 she was the recipient of the National Education Award of RS Slovenia.