Dobrodošlica Vlade RS – Slovensko predsedstvo Sveta EU 2008

Dobrodošlica predsednika Vlade RS, Janeza Janše

Spoštovani obiskovalci spletnega mesta,
v veselje mi je, da vas lahko pozdravim na spletnem mestu našega predsedstva. Za nami so tri leta intenzivnih priprav, pred nami pa velik izziv – eden največjih, ki jih je Slovenija sprejela vse od osamosvojitve naprej. Svetu EU predsedujemo prvič in kot prva nova država članica. Naša posebna želja je dokazati, da razširjena Unija po podpisu Reformne pogodbe dobro deluje. Prepričan sem, da nam bo uspelo.
Evropsko krmilo prevzemamo natanko pol stoletja za tem, ko je v veljavo stopila Rimska pogodba, ki je ideji o združeni Evropi nadela konkretno podobo. Leto 2008 predstavlja podoben mejnik: Unija vstopa vanj z dogovorom o svoji institucionalni ureditvi – pripravljena, da se spopade z globalnimi izzivi. Mnogi se sprašujete: me bo EU oskrbela z energijo? Obvarovala pred podnebnimi spremembami? Ustvarila pogoje, da obvladam spremembe na trgu dela? Bo usmerjala globalizacijo v moj prid? Zagotovila sožitje različnih kultur, prepričanj, tradicij?
Slovensko predsedstvo si bo prizadevalo, da vam odgovori s konkretnimi dogovori in dosežki. Kot zadnji člen nemško-portugalsko-slovenskega tria bomo stremeli za kontinuiteto nalog in tem. Še naprej bomo pozivali k aktivni in energični Evropi. Čaka nas pester dnevni red. V samem središču pozornosti bodo Lizbonska strategija, energetsko-okoljska vprašanja, Zahodni Balkan, proces ratifikacije nove pogodbe in medkulturni dialog.
Rdeča nit je ena sama beseda – sinergija. Pomeni točno to, na čemer EU temelji že od samega začetka. Pomeni naše skupno delo, katerega dosežek je večji, kot bi bil, če bi sešteli dosežke vsakega posameznika posebej. Zavedajmo se te dodane vrednosti in jo bolje izkoristimo. Ne gre le za sinergijo članic in institucij. Gre za sinergijo vseh področij delovanja, ciljev in strategij. Gre za sinergijo vseh državljank in državljanov, generacij in kultur. Sinergijo Unije z ostalimi globalnimi akterji, regijami in celinami.
Leto 2008 je Evropsko leto medkulturnega dialoga. Vljudno vabljeni, da se udeležite dogodkov širom Evrope, da ozavestite evropsko kulturno bogastvo, da prisluhnete in premislite. Če se je leto 2007 v evropsko zgodovino zapisalo kot leto soglasja, naj leto 2008 ostane v spominu kot leto novega zagona, nove energije in sinergije – si.nergije za Evropo!
Dobrodošli na eu.2008.si slovenskega predsedstva. Veseli bomo vaših odzivov in pobud!

Janez Janša
predsednik Vlade Republike Slovenije

Dobrodošlica ministra za zunanje zadeve, dr. Dimitrija Rupla

Spoštovani gostje,
dobrodošli na spletnih straneh, ki bodo v prvi polovici leta 2008 v pomoč vsem, ki se zanimajo za dogajanja v Evropski uniji. Slovenija je prva nova članica, ki ji je bilo zaupano vodenje sveta EU. To je za nas čast, obenem pa tudi odgovornost. Evropski uniji smo hvaležni za zaupanje, ki nam ga je izkazala.
Slovenija je v svoji kratki zgodovini že opravljala zahtevne funkcije, od predsedovanja OVSE do članstva v Varnostnem svetu Združenih narodov; nobena od teh funkcij pa ni bila tako zahtevna kot predsedovanje Evropski uniji. Zato smo se za predsedovanje dobro pripravili.
Prioritete našega predsedovanja so znane; našli jih boste na teh straneh. Kot je v uvodu že napisal predsednik vlade Janez Janša, je rdeča nit našega predsedovanja ena sama beseda – sinergija.
Slovensko predsedstvo si bo prizadevalo za enotnost in učinkovitost Evropske unije. EU potrebuje pobudo, energijo, dialog, odprtost, čim več prijateljev in partnerjev. Slovenija bo šest mesecev v soju žarometov in na prepihu svetovnih dogodkov. To nas bo okrepilo.
EU vlaga v znanje, kar ni samo posledica težnje po gospodarskem razvoju, ampak je temelj učinkovite razvojne politike za boljše življenje novih generacij. Ob tem se zavedamo, da se bomo morali za zdravo življenje prihodnjih generacij odpovedati nekaterim starim navadam.
Še posebej smo odgovorni za utrjevanje evropskih načel na ozemljih, ki so sestavni del Evrope, a še nimajo pogojev, da bi polnopravno vstopila v članstvo Evropske unije. Prepričani smo, da je treba Zahodnemu Balkanu zagotoviti evropsko prihodnost. To bo naš prispevek k stabilizaciji dela Evrope, ki so ga dogajanja ob koncu prejšnjega stoletje najbolj prizadela.
S temi nameni vstopamo v predsedovanje Svetu Evropske unije. Želimo, da postanete naši sogovorniki, da se nam preko teh strani oglašate in nas spodbujate. Evropske unija niso samo politiki in uradniki v pisarnah in konferenčnih dvoranah. Skupna prihodnost je stvar vseh in veseli bomo, če boste prispevali k njej.

dr. Dimitrij Rupel
Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije

Vir http://www.eu2008.si/si/The_Council_Presidency/index.html?

Comments

comments

Aleksandra Ceferin

Aleksandra Ceferin (M.A., B.A., Dip.Ed.) has introduced Slovenian language as a school subject in Australian school system and founded the Slovenian Teachers' Association of Victoria in 1976. She has extensive experience in language education: as teacher, lecturer, curriculum coordinator, course writer, language consultant and manager, VCE State Reviewer and Chief Examiner. Since 1998 she has been the President of ISSV and the manager and chief editor of its projects. Aleksandra visits Slovenian annually, establishing and maintaining contacts with Slovenia, and initiating exchanges and cooperation between organizations. In 2004 she was the recipient of the National Education Award of RS Slovenia.