20th Anniversary Independence Day Address by Dr. Zvone Zigon

Drage rojakinje in rojaki, dragi prijatelji Slovenije!

V dneh, ko nastaja ta praznični nagovor, v Sloveniji že veselo (ali pač zlovoljno) »kidajo« prvi sneg. Tu, pod Južnim križem, nas na domače vzdušje ob božičnih in novoletnih praznikih spominjajo preštevilni okraski po vseh mogočih trgovinah, ki v vročo Avstralijo pravzaprav ne sodijo in tako na nek način še bolj poudarjajo ničevost zunanjega blišča. No, priznajmo, po drugi strani pa nam ravno ti okraski vsaj deloma pričarajo tisto notranjo toplino božičnih praznikov, če že ne moremo imeti prave »snežene podlage«.

Na severni polobli božični in novoletni prazniki sovpadajo z najkrajšo nočjo v letu, ko se začne dan spet daljšati. V dolge in temne zimske noči prihaja upanje, luč, rojstvo – začenja se nov krog življenja.
Pred dvajsetimi leti se je začelo povsem novo obdobje tudi za našo drago Slovenijo. 23. decembra 1990 se je ogromna večina njenih prebivalcev odločila, da želi imeti svojo lastno državo, in na podlagi rezultatov plebiscita, objavljenih 26. decembra, je slovensko politično vodstvo čez natanko pol leta razglasilo neodvisno in samostojno Slovenijo. Nikdar v svoji zgodovini slovenski narod ni zmogel toliko enotnosti, ponosa in neomajne ljubezni do lastne domovine kot ravno v tistih prelomnih šestih, morda sedmih mesecih. Na »Štefanovo« oziroma dan po Božiču torej upravičeno praznujemo Dan samostojnosti in enotnosti slovenskega naroda, dan, ko se je začela rojevati povsem naša, slovenska država.

Slovenija je v teh dveh desetletjih dosegla ogromno, tako na ekonomskem kot na mednarodno-političnem področju. Postopnemu vključevanju v vsa najpomembnejša mednarodna združenja, od Nata do Evropske unije, je po sprejemu Evra čisto nazadnje sledila še vključitev v OECD, prestižno mednarodno ekonomsko Organizacijo za ekonomsko sodelovanje in razvoj.
V svojem 20. letu pa se seveda še ni otresla nekaterih »najstniških« težav. Muči jo notranja politična razdeljenost, povzpetništvo in večanje socialnih razlik, gospodarska kriza ji je zadala kar nekaj hudih udarcev. In ker Slovenci radi jočemo in stočemo, se včasih skorajda zdi, da ta mladostnica ne bo učakala zrelih let. Pa vendar bi se morali ob vsaki taki slabi volji ozreti na omenjene dosežke in pogledati okrog sebe: nikoli niso njeni prebivalci uživali tako visokega ekonomskega standarda, nikoli niso toliko potovali, nikoli niso imeli toliko trgovin, razkošja vseh vrst, nikoli ni bilo športno, družabno, kulturno življenje na tako visoki ravni kot ravno v teh »tako črnih« časih.

Kaj nam torej manjka, da še vedno tarnamo? …No, pa smo od praznine okraskov v trgovinah preko državne samostojnosti spet prišli do potrebe po intimnem družinskem praznovanju novih začetkov – rojstva novega življenja, prihoda novega leta, rojevanja nove države. Prazniki so zato, da jih praznujemo. Da v družbi najdražjih (ki so pomembnejši od vseh okraskov) pozabimo na vse, kar nas slabega spremlja v življenju, da se ponosno ozremo nazaj na prehojeno pot in se pogumno zazremo naprej v prihodnost, polno upanja.

Dragi prijatelji, dovolite, da vam z zvrhano mero optimizma v srcu voščim vesel Božič, da vam iskreno čestitam ob Dnevu samostojnosti in enotnosti Slovenije, katere pomemben del je tudi slovenska skupnost v Avstraliji; v letu, ki se nam bliža, pa vam želim veliko novih uspešnih začetkov, svetlobe, medčloveške topline in – ker bomo ravno praznovali Njen 20. rojstni dan – neusahljive ljubezni do Slovenije. 

Dr. Zvone Žigon, začasni odpravnik poslov

Veleposlaništvo RS v Canberri

Comments

comments

Aleksandra Ceferin

Aleksandra Ceferin (M.A., B.A., Dip.Ed.) has introduced Slovenian language as a school subject in Australian school system and founded the Slovenian Teachers' Association of Victoria in 1976. She has extensive experience in language education: as teacher, lecturer, curriculum coordinator, course writer, language consultant and manager, VCE State Reviewer and Chief Examiner. Since 1998 she has been the President of ISSV and the manager and chief editor of its projects. Aleksandra visits Slovenian annually, establishing and maintaining contacts with Slovenia, and initiating exchanges and cooperation between organizations. In 2004 she was the recipient of the National Education Award of RS Slovenia.